ALGEMENE INSTRUCTIE KOPIE ID
Tal van organisaties vragen u om een kopie van uw identiteitsbewijs. Vaak is een kopie niet nodig en is het controleren van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs al voldoende. In sommige situaties zijn organisaties verplicht enkele gegevens over te nemen. Zoals hotels in Nederland bij het inchecken. Slechts enkele organisaties mogen volgens de Nederlandse wet een volledige kopie maken bijvoorbeeld uw werkgever, uw bank of een notaris. Stuur nooit een kopie van uw identiteitsbewijs mee bij online-aankoop of -verkoop. In alle andere situaties, vraag waarvoor een kopie nodig is. Het gaat om uw persoonsgegevens en die zijn wettelijk beschermd!

Gaat u akkoord met een kopie, maak deze dan onbruikbaar voor oplichters. Dat kan met de KopieID-app van de overheid en werkt als volgt:

  • open de app en tap op de blauwe balk in het scherm.

  • Richt de telefoon op uw document.

  • Zorg ervoor dat uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart binnen de zoeker valt en maak een foto.

  • Veeg met uw vinger over de afbeelding om gegevens onzichtbaar te maken die de ontvanger niet nodig heeft en volgens de wet niet mág verwerken. Uw burgerservicenummer, bijvoorbeeld mag alleen worden gebruikt door partijen met een publieke taak.

  • Voer vervolgens het doel van de kopie in, en voor wie deze is bestemd. Dit komt met de datum als watermerk over de kopie heen.

  • U kunt de kopie nu versturen via bijvoorbeeld mail of WhatsApp, of printen. Er blijft geen kopie achter op uw telefoon.

  • Check na het verzenden goed of de geadresseerde de afbeelding heeft ontvangen en bevestig dit op de app.

De app biedt ook tips voor het voorkomen of melden van identiteitsfraude. Geef oplichters geen kans, een veilig ID. Meer informatie? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

KopieID app downloaden
U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App Store, Google Play Store of Windows Phone. De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wilt u weten hoe de KopieID app werkt? Bekijk dan deze video:

 

INSTRUCTIE KOPIE ID VOOR COMPUSYSTEMS
Voor het aansluiten van nieuwe klanten en uitvoeren van contractvernieuwingen voor mobiele telefonie heeft CompuSystems een kopie van het identiteitsbewijs nodig. Dit doet u als volgt:

  • Maak in de kopie die u instuurt uw pasfoto én uw Burgerservicenummer (BSN) onzichtbaar/ zwart. Let op: Uw BSN staat op 2 plaatsen op uw identiteitsdocument: onder ‘persoonsnummer’ en in de regels met letters en cijfers onder aan het document.

  • Schrijf op de kopie dat het een kopie voor CompuSystems is (niet door uw naam en handtekening). Zie voorbeeld:

CompuSystems hanteert een bewaartermijn van uw kopie ID van maximaal 6 maanden